Csicseriborsó pörkölt

2014.02.05 09:30

Csicseriborsó pörkölt 4-6 személyre

 

Hozzávalók:

25 dkg csicseri borsó

4 fej nagyobb vöröshagyma

10 gerezd fokhagyma

3-5 babéelevél

tengeri só

őrölt, édes, nemes pirospaprika

őrölt köménymag

 

Készítés:

1. Főzést megelőző este 3-5 l vízbe beáztatjuk a cs.borsót. 1 kk t.sót teszünk bele.

2. Másnapra a 3-4 –szeresére duzzadt cs.borsó szemeket 5 l –es lábasban 3-4 l vízben feltesszük főni. Ha 5-10 percet forrt, az első, „fölhabzott” főzőlevet leöntjük róla.

3. Most már kuktába öntve ismét feltesszük főni

3-5 l vízzel,

3-5 babérlevéllel,

2 fej megtisztított, egész vöröshagymával,

5 gerezd megtisztított, egész fokhagymával,

1 kk tengerisóval.

Kuktában kb. másfél-két óra míg megfő, rendes fazékban fővési ideje 3-4 óra.

 4. Elkészítjük a pörkölt alapot:

2 fej nagyobb vöröshagymát megtisztítunk, megmosunk és apró kockákra vágjuk,

5 gerezd fokhagymát megtisztítunk héjától, megmossuk.

1 kk t.sóval, annyi vízzel, amennyi elfedi feltesszük 3 l –es lábasba, és fedő alatt átlátszó üvegesre pároljuk.

Megszórjuk 1-2 ek édes, nemes pirospaprikával, 1 kk őrölt köménnyel.

 

Amikor már majdnem megfőtt a cs.borsó, akkor leszűrjük. Levét kiöntjük.

Utolsó fél órában a cs.borsót pörköltalapra tesszük, és fedő alatt teljesen puhára főzzük.

 

Hajdinaköret 4-6 személyre:

25 dkg hajdina, kiválogatott, szűrőben megmosott hajdina

2 kk tengeri só

2 fej nagyobb, héjától megtisztított, megmosott, apró kockákra vágott vöröshagyma

5 gerezd, tisztított, megmosott foghagyma

2 ek édes nemes pirospaprika

5 szál szűrőbe lecsipegetett, megmosott, apróra vágott, zellerzöld.

 

Készítés:

A hajdinát 3-4 l –es lábasban, annyi vízzel, ellepje, 1 kk t.sóval feltesszük forralni. Forrás után 2-3 perccel nagy, de sűrű szűrőn keresztül a forró vizet leöntjük róla, mert káros a belőle kioldódó v.milyen anyag a szemnek.

A szűrőben maradt hajdinát újabb 3 l vízben feltesszük főni 1kk sóval, vöröshagymával, fokhagymával, pirospaprikával. Felforrás után fedő alatt, közepes lángos főzzük. A hajdina által beszívott, gyorsan fogyó vizet 5 percenként ellenőrizzük fakanállal, megpuhult –e, ha még nem, alkalmanként 1 bögre vízzel pótoljuk, míg megpuhul. Kb. fél óra. Utolsó 5 percben szórjuk bele a zellerzöldet vagy tálaláskor szórjuk tetejére. Tegyük rá a fedőt, zárjuk le, hogy a maradék vizet beszívhassa. Ha ál felszíva fél óra alatt. Szigorúan tilos fakanállal főzés közben, középidőtől kevergetni, csak felülről beleállítani és kissé lenyúlni az aljára szabad, hogy láthassuk, van e víz alatta, ha nem, mennyit pótoljunk. Ha jól dolgoztunk különálló szemek lesznek: pergős lesz. Ellenkező esetben nyákot bocsát ki és csirizesen összetapad.

 

 

Petrezselymes, sampinyon gombapörkölt.

 

Zöldséges köles feltét.