Forró napokra
Kicsit másként
Gyümölcsös joghurt
Divatba jött Magyarországon is a kétrekeszes gyümölcsös joghurt. Jó drága. Nekünk meg ott van a rengeteg lekvárunk. Nosza, készítsünk otthon gyümölcsös joghurtot. Finomabba, egészségesebb és olcsóbb.
Hozzávalók:
0.5 l-es natúr joghurt
2 kk. méz
1 cs. vaníliás cukor
Jól összekeverjük
Egy kompótos készlet tálkáiba teszünk 2-3 evőkanál gyümölcslekvárt vagy dzsemet – amit (esetleg) mi tettünk el. Pl. sárgabarack, meggy vagy vegyes.
Az előzőleg elkészített joghurtot rákanalazzuk, de nem keverjük el. Így kétrétegű kompozíciót kapunk. Behűtjük. Tálalás előtt mandarin vagy kivi szeleteket tehetünk a tetejére. A család kedvence lesz.
Gyümölcssaláta
Legfinomabb almából, de bármilyen idénygyümölcs is megfelelő, de legalább kétféle legyen. Télire eltett kompótból is készíthetjük, de akkor öntsük le a kompót levét.
Egy tálba beletesszük az apró kockára vágott gyümölcsöt és az alábbi öntetet tesszük rá.
2 db tisztított sárgarépa, 2-3 db őszibarack (dobozos őszibarackbefőttből 2-3 db-ot kiveszünk, a többit összedaraboljuk a salátába) és 1 db banán. A sárgarépát sajtreszelőn (vagy robotgépben) lereszeljük és összeturmixoljuk a három összetevőt a befőttekről leöntött lével.
Ezt az öntetet öntjük a darabolt gyümölcsre a tálba.
Tehetünk a tetejére
- Tálalás előtt tejszínhabot – vagy
- Kókuszreszeléket – vagy
- Csoki reszeléket
Vegetáriánus rakott káposzta
Hozzávalók:
1 kg hordós káposzta
1,5 bögre rizs
1 konzerv gomba
1 konzerv bab
1 konzerv kukorica
1 nagy pohár tejföl
Hagyma
Olaj
Fűszerek, só
Elkészítése.
A káposztát puhára pároljuk.
A rizst 3 bögre vízzel elkészítjük.
A babból, gombából és kukoricából pörköltet készítünk.
Egy nagy tepsi aljára kevés olajat öntünk, Rátesszük a káposzta felét
Erre rátesszük a rizs felét
Erre a pörkölt felét elterítjük
A rizs másik felét
A pörkölt maradékát
Végül a káposztával betakarjuk.
Egy nagy bögre tejfölben csomómentesen elkeverünk egy evőkanál lisztet, egy kk. piros paprikát és egy kk. vegetát. A tetejére kenjük. Sütőben megsütjük, forrón tálaljuk
Gyürüs Istvánné