Fűszerek
Serkentőszerek, káros fűszerek
"Nem lenne bölcs dolog azt a puszta kijelentést tenni, hogy mindenfajta fűszer, gyógynövény és étel ízesítő veszélyes és serkent (stimulál). Ihletés által kaptam, hogy "asztalunknak mentesnek kell lenni mindenfajta irritáló szertől". (Consels on Diet and Foods p. 339)
FŰSZERTIPPEK (Newstart Cookbook, 193.o.)
A Legbölcsebb dolog megfelelően használni a fűszereket, a túlzott só és zsiradék használata helyett. Néhány hasznos tipp: - Add a sót a leveshez a főzés végén, illetve a száraz babhoz vagy borsóhoz, ha már megpuhult.
- A hideg ételek több ételízesítőt igényelnek, mint a melegek.
- Ha egy recept szerinti ételmennyiség dupláját készíted, ne tegyél bele kétszer annyi ételízesítőt (fűszert), tegyél bele csak 1 1/2-nyit, ízleld meg, és csak azután tégy bele még.
- A friss herbáriumok nagyobb intenzitású ízt adnak, mint a szárítottak. Tárold azokat hutoszekrényben, puha, nedvszivó papirba tekerve tedd be előbb nylon zacskóba. Érzékeny gyógynövények /fűszerek, mint a bazsalikom, menta, kapor, "cilantro" tovább eltartanak, ha a vágott virágokhoz hasonlóan egy pohár vízbe tesszük.
- A szárított gyógynövények kevesebbe kerülnek és kényelmesebb használni őket. A szárított mennyiségnek csak az 1/3-át, 1/2-ét használjuk!
- Néhány közismert fűszer és sütéshez használatos szer ártalmas lehet úgy a gyomor és bélrendszerre, mint a nemi és vizeletkiválasztó szervekre. Némelyik ingerli az idegrendszert, növelik a vérnyomást, vagy tönkreteszi
a gyomor és bél nyálkahártyáját. Néhánynak köze lehet a májrák kialakulásában.
A fahéj például fokozza a vágyat pl. cigaretta után. Kimutatták, hogy a dohányzásról nehezebb leszokni mindaddig, amíg a fahéjat el nem hagyják.
Rövid ideig használva gyógyíthat:
vírusölő hatású. megfázás, hányás, influenza. Eugenol tartalma (természetes érzéstelenítő olaj) segíti a sebek gyógyulását. Japán kutatók kimutatták, hogy csökkenti a magas vérnyomást. Kiváló szájöblítő
Salátaöntet
Mindenféle serkentőkkel vannak tele, olajak, ecet, tojás, só, fűszerek és tartósítók. Némely savanyúság még gyomorrákot is okozhat az elváltozások következtében. Népcsoportok, ahol a savanyúság, ecet, és szószok használata divatos, könnyebben betegednek meg gyomorrákban.
Az irritáló (ingerlő) fűszerek helyett használjunk enyhe gyógynövényeket és ételízesítőket, melyek nem ártalmasak a szervezetre. A következőkben található néhány javaslat a helyettesítésre:
IRRÍTÁLÓ FŰSZEREK HELYETTESÍTÉSE:
Szegfűbors, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió: 2 rész koriander + 1 rész cardamom
Fekete és fehér bors: szárított édes bazsalikom, - gyógynövény -, fűszersó, chayenne bors, chili Paprika/bors: paprika, kömény, édes-nemes paprika, csípős paprika: házi "chili" - por (171. o.)
Erős curry por: Curry por (178. o.)
Ginger: Cardamom
Torma: Citromos savanyúkrém (157. o.)
Mustár: házi mustár (159. o.)
Ecet: citromlé
RECEPTEK
HÁZI CHILI POR:
Hozzávalók:
2 ek. piros törött paprika (ek = evőkanál)
1 ek. édes bazsalikom
1 ek. édes-nemes törött paprika
1 ek. szárított petrezselyem
2 babérlevél
1 tk. őrölt kömény (tk = teáskanál)
1 tk. száritott vöröshagyma por
1 tk. őrölt oregano
1/2 tk. őrölt kapormag vagy 1 tk. kapormag
1/2 tk. borsfű
1/4 tk. fokhagymapor
Minden hozzávalót tégy egy mixerbe és őröld az egészet finom porrá. Légmentesen tárolandó.
Mennyiség: 12 adag (teáskanálnyi) kalória: 7 cal/teáskanál
CURRY POR:
Hozzávalók:
2 ek. őrölt "fenugreek" mag
1 ek.őrölt koriander
1 1/2 tk. őrölt kardamom
1 1/2 tk. őrölt kömény
1 1/2 tk. őrölt tárkony
1/2 tk. finomra őrölt babérlevél
1/2 tk. fokhagymapor
1/2 tk. törött paprika
Keverjük össze jól a hozzávalókat, és tároljuk légmentesen. 5 ek. adag. (25 calória /adag)
CITROMOS SAVANYÚKRÉM (másképpen: NAPRAFORGÓ TEJFÖL):
Hozzávalók:
3/4 csésze víz
2/3 cs. napraforgó mag
3 ek. friss citromlé
1/2 tk. vöröshagymapor
1/2 tk. só
1/4 tk. fokhagymapor
Tegyük az összes hozzávalót egy mixerbe míg nagyon sima nem lesz. Ízlés szerint adjunk még hozzá vizet vagy bármelyik hozzávalót, ha szükségeltetik. Hűtőben, légmentesen tároljuk.
A változatosság kedvéért salátaöntetnek vagy szendvicskrémnek mixeljük, paradicsommal vagy avocadóval.
Mennyiség: 10 adag (57 cal. / 2 ek.)
HÁZI MUSTÁR:
Hozzávalók:
1/2 csésze mandula majonéz (ld. alább)
1 ek. finomra vágott friss petrezselyemzöld
2 tk. friss citromlé
1 tk. reszelt hagyma
1 tk. tárkony
1/8 tk. fokhagymasó
1/8 tk. vöröshagymasó
1/8 tk. őrölt paprika
Tegyük az összes hozzávalót egy mixerbe mindaddig míg nagyon sima nem lesz. Légmentesen, hűtőben tároljuk.
Mennyiség: 11 ek. (12 cal./ek.)
MANDULA MAJONÉZ:
Hozzávalók:
2 cs. víz
1/2 cs. (meghámozott) mandula *
1 púpozott teáskanál kukorica keményítő
1/2 ek. friss citromlé
1/2 tk. vöröshagymapor
1/2 tk. só
1/8 tk. fokhagymapor
(választható: csipetnyi kapormag és/vagy csipetnyi kurkuma)
* (forraljuk a nyers mandulát vízben egy percig. Csepegtessük le, hűtsük le, majd húzzuk le a borét. Így a majonézünk fehérebb lesz.)
Mixeljük le a mandulát a vízzel, míg teljesen sima nem lesz. Sűrű szűrőn szűrjük le, fakanállal jól dörzsöljük ki belőle a nedvességet. (tegyük félre a mixelt pépet goffrinak, sütinek, tölteléknek, sűrítőanyagnak, stb.) Tegyük fel főni a többi hozzávalóval, míg be nem sűrűsödik. Adj hozzá kapormagot és/vagy kurkumát, ízlés szerint.)
Összes mennyiség: 2 csésze (1 ek. = 15 kal.)
ZÖLDSÉGÉTELEKHEZ JAVASOLT ÍZESÍTÉSEK: (164. o.)
cékla: édes bazsalikom, babérlevél, cardamom, kapor, citrom, tárkony
brokkoli: fokhagyma, citrom, majoránna, oregano, tárkony
kelbimbó: édes bazsalikom, köménymag, kapor, citrom, borsfű/csombord, kakukkfű
káposzta: köménymag, zellermag, kapor, borsfű, tárkony
sárgarépa: édes bazsalikom, kapor, majoránna, petrezselyem, kakukkfű
karfiol: kapor, édes piros paprika, rozmaring, borsfű, tárkony
uborka: édes bazsalikom, kapor, fokhagyma, borsfű, tárkony
padlizsán: édes bazsalikom, fokhagyma, oregano, rozmaring, zsálya, kakukkfű
zöldbab: édes bazsalikom, kapor, majoránna, oregano, rozmaring, borsfű, kakukkfű
zöld levelűek: édes bazsalikom, kapor, fokhagyma, citrom, rozmaring, szezám, kakukkfű
bab: édes bazsalikom, metélőhagyma, majoránna, borsfű
vöröshagyma: édes bazsalikom, oregano, kakukkfű
zöldborsó: édes bazsalikom, metélőhagyma, kapor, fokhagyma, majoránna, petrezselyem, borsfű
tök(félék):édes bazsalikom, kapor, oregano, borsfű
spenót: fokhagyma, citrom, oregano, rozmaring, szezám, tárkony, kakukkfű
paradicsom: édes bazsalikom, babérlevél (tálalás előtt kiveendő), kapor, fokhagyma, citrom, oregano, petrezselyem, zsálya, borsfű
cukkini: édes bazsalikom, kapor, fokhagyma, vöröshagyma.
káposztasaláta: köménymag, kapor, citrom, majoránna, menta, borsfű.
salátaöntet: édes bazsalikom, metélő hagyma, kapor, fokhagyma, citrom, majoránna, menta, vöröshagyma, oregano, petrezselyem, rozmaring, borsfű, szezám, tárkony, kakukkfű
(Ford. Laura Pinyan -nutrition educator volt a wildwoodi Lifestyle Centerben, és most Bakersfieldben a Pacific Health Education Center-ben nutrition director. Egy korábban megjelent újságcikkekből részletek.)
A "tüzes ételek" megnövelhetik a gyomorfekély kockázatát
A fűszeres ételek fogyasztása megnövelheti a gyomorfekély kockázatát, egy tanulmány szerint, melyet Dr. Marjorie Baldwin és Dr. Bernell Baldwin a Journal of Health and Healing-ben. A tanulmány, melyet a kaliforniai Loma Linda Egyetemen végeztek, kimutatta, hogy laboratóriumi állatoknak stressz hatására több és nagyobb fekélye lett, amikor a kajájukba szabadon fűszert adagoltak, mint azoknak az állatoknak, melyek csak stressznek voltak kitéve, de nem ettek fűszeresen. A feketebors volt az egyik tanulmány tárgya. Azoknak a patkányoknak, melyeknek a sztenderd laboratóriumi diéta mellé fekete borsot adtak, több mint kétszer annyi fekélye lett, és több mint 5-szörte nagyobb gyomorkárosodás, mint azoknak, akik nem kaptak fekete borsot. ...
A fekete bors egy "piperidin" nevezetű vegyi anyagot tartalmaz, mely arra serkenti a testet, hogy még több hidroklór-savat termeljen. Annak ellenére, hogy az állatok részarányosan több borsot kaptak, mint amit a legtöbb ember megenne. A fűszerek teljes hatása, továbbá a fekélyt elősegítők, mint a dohányzás, túlzott stressz és alkohol, melyek létrehozhatnak emésztési problémákat. Ön használhat gyengébb ízesítőket, anélkül, hogy az az íz rovására menne. Próbáld ki a fokhagyma port zöldségeken, vagy a levesedet bazsalikommal megszórva. Minél kevesebbet használsz az erős dolgok közül, annál inkább észreveszed a leheletnyi finom ízeket, aromákat, mint a gyümölcsökét, melyek egyre inkább előjönnek. Természetesen az erős fűszerek egyre csökkent bevitele nem az egyedüli módja annak, hogy lecsökkentsük a fekély kockázatát. Ha dohányzol: hagyd abba. A cigarettafüst állandó gyomoringerlő. És a dohányzás abbahagyása abban is segíthet, hogy ételed jobb ízű legyen. Igyál rengeteg vizet napközben, két étkezés között. Folyamodj jó stressz-ellenes technikákhoz. Elegendően sok és mérsékelt testedzés segít a testnek, hogy még több endorfint állítson elő, egy olyan vegyi anyagot, mely segít, hogy jól érezzük magunkat, és hogy növelje a fájdalomra és a stresszre vonatkozó toleranciánkat. Elegendő pihenés ugyancsak segít jobban a stresszel megküzdeni. Olyan ételekből, melyet szeretsz, próbálj elkészíteni egy kevésbé fűszeres változatot, mint pl. a hagyományosan igen csípős szalszából (fűszeres paradicsomöntet). A szalsza ma az USA-ban népszerűbb, mint a ketchup.
A következő ízletes szalsza csípi a szádat, de nem a gyomrodat.
BORSFŰ (vagy CSOMBORD) SZALSZA:
Hozzávalók:
1 1/2 cs. zöldséglé koktél
egy 6 unciás doboz paradicsompüré fele
1/2 cs. + 2 tk. citromlé
3 gerezd fokhagyma (ha a gyomrod érzékeny rá, akkor egy kis vízbe téve
tedd be a mikrohullámú sütőbe, mielőtt leturmixolnád.
1 1/2 tk. vöröshagyma por
1/2 tk. só (optional)
1 1/2 tk. köménymag
Mixeld le az összes hozzávalót.
-----------------