Krémleves, mártás, vegyes tál
Sütőtök krémleves
1/3 rész darabolt krumplit 2/3 rész darabolt sütőtökkel, 1 fej vöröshagymával, 1-2 babérlevéllel, pici sóval kevés vízben puhára főzünk.
Kivesszük a babérlevelet és egy kis növényi tejszínnel vagy tejföllel (liszt nélkül) össze turmixoljuk.
Pirított tökmaggal vagy pirított napraforgómaggal megszórva tálaljuk.
Kapormártás
2 evőkanál lisztet szárazom megpirítok, vízzel, szója tejjel vagy tehéntejjel felengedem, simára keverem. Sok friss kaprot (esetleg fagyasztottat) apróra vágok és tejföllel besűrítem.
Rakott sült vegyes tál
1 bögre rizst elkészítek (megpirítom, két bögre vízzel felengedem, kevés só).
¼ kg száraztésztát bő sós vízben kifőzök.
Mindenféle zöldséget, ami található, kevés vízben megpárolom. (Lehet mexikói zöldségkeverék, vagy sárgarépa, krumpli, zöldség, zeller, karalábé, karfiol, brokkoli, bimbóskel…) Hagymát dinsztelek kevés vizes olajon, és a megpárolt zöldséget leszűröm és ráteszem.
A tepsibe teszek egy réteg kifőtt tésztát, rá a párolt zöldséget, erre a rizst.
A tetejére vagy: egy pohár tejfölben egy evőkanál lisztet elkeverek, kis tejjel felengedet és ráteszem, tetejére sajt-szeleteket
Vagy 1 bögre natúr napraforgómagot két evőkanál olajjal, 1 kk. sóval és citromlével 1 deci vízzel simára turmixolok – és ezt teszem a tetejére – és pirosra sütöm.
Rakott paprika
Ugyanúgy készül, mint az előbbi, csak nem zöldséget párolok, hanem hagymán paprikát és paradicsomot, és ezt teszem a két réteg közé. Tetejére tejfölt teszek és átsütöm