Vegán receptek
Zöldséges ragu:
1 Zöldséglevesben puhára főtt, apró kockára vágott zeller
1 csokor petrezselyem
20 dkg zöldborsó /mirelit is lehet/
½ póréhagyma karikára vágva
2 paradicsom kockára vágva
1 mk tengeri só
2 dl vegán napraforgótejföl
Zöldséges ragu készítése: Zöldséglevesben puhára főzzük az aprókockákra vágott zellert. Másik lábasban, kevés vízben megpároljuk a póréhagymát, paradicsomot, zöldborsót, petrezselymet és megsózzuk. Hozzáadjuk a zellert levével együtt. Azután összekeverjük 2 dl vegán napraforgótejföllel.
Napraforgótejfől:
1/3 cs. citromlé
1 tk tengeri só
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 csésze napraforgómag
1 fej, apróra vágott vöröshagyma
½ csésze majd 1 csésze víz
Napraforgótejföl készítése: A napraforgómagot fél csésze vízzel, tengeri sóval, zúzott fokhagymával, apróra vágott vöröshagymával csomómentesre turmixoljuk, majd hozzáöntünk még egy csésze vizet és a magtalan, leszűrt citromlevet. Újra kevertetjük a turmixgéppel.
Szójafasirt
20 dkg szójagranulátum
1 kk vegamix
1 fej apróra kockákra vágott vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
20 dkg aprószeletekre vágott gomba
2 vízbe áztatott, barna zsömle
1 nyers tojás /Helyette a fasírozottat 1-2 ek zabpehelyliszttel is összeállíthatjuk./
1 ek pirospaprika
1 mk borsikafű
Szójafasírt készítése: A szója granulátumot 15 percig forró, vegamixes vízben áztatjuk. Másik lábasban, kevés vízben megpároljuk a kockára vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a vékonycsíkokra szeletelt gombát. Az előzőleg vízbeáztatott barnazsemléket kinyomkodjuk és összekeverjük a kinyomkodott szója granulátummal, a hagymás gombával, egy, felvert, nyers tojással és a fűszerekkel. Púpozott evőkanálnyi mennyiségekből lapos pogácsákat: fasírozottakat formázunk. Olajjal kent tepsibe rakva, előmelegített sütőben sütjük.
Tálalás: A zöldséges ragut szója fasírozott mellé köretként kínáljuk.
Tönkölykása
1 l víz, 3-4 alma, 2 kanál méz, 2 kanál szezámmag pehely, 2 kanál lenmag, 1,5 deci tönkölydara.
A hozzávalókat a dara kivételével föltesszük főni. Amikor felforr, egyenletes keverés mellett hozzáadjuk a darát.
Friss gyümölccsel, lekvárral, diófélékkel dúsíthatjuk.
(Tönkölydara helyett használhatunk zabdarát is)
Édes rizs
1 pohár barna rizs, 2 pohár víz, 2 kanál méz, 1 darabolt ananász befőtt, 2 kanál kókuszreszelék, 2 kanál lenmagpehely, kis marék mandula
A hozzávalókat lábosba tesszük, s a rizs főzési szabálya szerint megfőzzük. Dióreszelékkel, nyers gyümölccsel díszíthetjük.
Gyümölcsös zabpehelykása
1,5 l víz, 1 csésze zabpehely, 5-6 db alma héjastól, magház nélkül, felszeletelve, 2 kanál kókuszreszelék, 2 kanál szezámmag, 1 gerezd szőlő, 2 kanál méz.
A zabpehely kivételével minden egy lábasba teszünk, és megvárjuk, míg felforr. A zabpelyhet állandó keverés mellett hozzáadjuk, és addig keverjük, míg megfő. Kb. 5 perc. Friss gyümölccsel, diófélével díszíthetjük.
Őszibarack öntet.
Őszibarack kompótot mixerbe tesszük – összemixeljük.
Mogyorókrém
10 dkg földimogyoró 3 evőkanál olaj 1 deci víz pépesre mixeljük. Ha sós a mogyoró, akkor így jó – és kenyérre kenhető. Ha natúr a mogyoró, akkor mézzel vagy sóval ízesíthetjük
Lencsepástétom
a.Hozzávalók:
½ kg. lencse,
2 sárgarépa,
2 zöldséggyökér,
1 zeller,
1 fej vöröshagyma,
3 gerezd foghagyma,
fűszerek,
só,
olaj.
Egy marék puffasztott kukorica
b.Az elkészítés módja:
A lencsét az összeaprított zöldségekkel megfőzzük puhára.
A leszűrt anyagot és a fűszereket, olajat és puffasztott kukoricát összeturmixoljuk.
Mexikói leves
c.Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma,
1 paprika,
2 kanál olaj,
2 csésze szárazbab,
1 csésze rizs,
1 doboz kukorica-konzerv,
1 liter paradicsomlé,
5 gerezd foghagyma,
kevés kömény,
só.
d.Elkészítés módja:
A hagymát és a paprikát megpároljuk.
A babot és a riszt külön megfőzzük.
Összeöntjük az elkészült összetevőket, és a paradicsomlével, köménnyel és foghagymával ízesítjük. Forrásig főzzük.
Tésztasaláta
e.Hozzávalók:
½ kg. gomba,
1 fej vöröshagyma,
5 gerezd foghagyma,
2 kanál olaj,
só,
½ kg. száraztészta (Hosszúmetélt vagy széles tészta)
½ kg. paprika,
½ kg. paradicsom,
1 csomó zöldhagyma.
f.Elkészítés módja:
A gombát a hagymán és foghagymán és olajon megpároljuk.
A tésztát kifűzzük.
A zöldségeket apróra szeleteljük.
Az egészet összekeverjük.
Öntetként rá: citromlé, olaj, só, bazsalikom.
Tofus spenótleves
g.Hozzávalók:
12 csésze víz,
1,5 csésze rizs
1 kanál vegeta,
1 hagyma apróra vágva.
5 cikk reszelt foghagyma,
½ kg. tofu kockára vágva,
só,
1 citrom leve,
2 kanál olaj,
3 kanál élesztőpehely,
2 kanál kapor,
½ kg. spenót
h.Elkészítés módja:
A hagymát és foghagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a 12 csésze vizet, a rizst, a vegetát és a tofut, és megfőzzük.
Azután hozzáadjuk a spenótot és a többi hozzávalót, és főzzük 5 percig. A végén hozzáadjuk a citrom levét.
Töltött káposzta
i.Hozzávalók:
1 fej egész savanyított káposzta
1 nagy fej hagyma,
3 gerezd foghagyma,
1 padlizsán,
½ kg gomba,
1 csésze szójagranulátum (előfőzve)
2 csésze rizs,
2 kanál olaj,
½ kg. savanyúkáposzta (szeletelt)
só
j.Elkészítés módja
A rizst megfőzzük. A gombát és a padlizsánt hagymát és foghagymát olajon és kevés vízzel megpároljuk.
Összekeverjük a rizst, a gombát és a szójagranulátumot.
A káposztaleveleket megtöltjük a fenti keverékkel, és lerakjuk egy edénybe. Hozzá adjuk a savanyúkáposztát. Vízzel felöntjük és megfőzzük.
Tört bab
k.Hozzávalók:
2 csésze szárazbab
½ kg sárgarépa
2 zöldséggyökér,
szójatej,
5 gerezd foghagyma
½ dl. olaj
pirospaprika,
só.
l.Elkészítés módja:
Az előző este beáztatott babot a sárgarépával és zöldséggyökérrel megfűzzük. A kihűlt és leszűrt babot és zöldségeket a többi hozzávalóval leturmixoljuk.