Vegán zöldségragu vegetáriánus szójafasírttal
Zöldséges ragu:
1 Zöldséglevesben puhára főtt, apró kockára vágott zeller
1 csokor petrezselyem
20 dkg zöldborsó /mirelit is lehet/
½ póréhagyma karikára vágva
2 paradicsom kockára vágva
1 mk tengeri só
2 dl vegán napraforgótejföl
Zöldséges ragu készítése: Zöldséglevesben puhára főzzük az aprókockákra vágott zellert. Másik lábasban, kevés vízben megpároljuk a póréhagymát, paradicsomot, zöldborsót, petrezselymet és megsózzuk. Hozzáadjuk a zellert levével együtt. Azután összekeverjük 2 dl vegán napraforgótejföllel.
Napraforgótejfől:
1/3 cs. citromlé
1 tk tengeri só
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 csésze napraforgómag
1 fej, apróra vágott vöröshagyma
½ csésze majd 1 csésze víz
Napraforgótejföl készítése: A napraforgómagot fél csésze vízzel, tengeri sóval, zúzott fokhagymával, apróra vágott vöröshagymával csomómentesre turmixoljuk, majd hozzáöntünk még egy csésze vizet és a magtalan, leszűrt citromlevet. Újra kevertetjük a turmixgéppel.
Szójafasirt
20 dkg szójagranulátum
1 kk vegamix
1 fej apróra kockákra vágott vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
20 dkg aprószeletekre vágott gomba
2 vízbe áztatott, barna zsömle
1 nyers tojás /Helyette a fasírozottat 1-2 ek zabpehelyliszttel is összeállíthatjuk./
1 ek pirospaprika
1 mk borsikafű
Szójafasírt készítése: A szója granulátumot 15 percig forró, vegamixes vízben áztatjuk. Másik lábasban, kevés vízben megpároljuk a kockára vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a vékonycsíkokra szeletelt gombát. Az előzőleg vízbeáztatott barnazsemléket kinyomkodjuk és összekeverjük a kinyomkodott szója granulátummal, a hagymás gombával, egy, felvert, nyers tojással és a fűszerekkel. Púpozott evőkanálnyi mennyiségekből lapos pogácsákat: fasírozottakat formázunk. Olajjal kent tepsibe rakva, előmelegített sütőben sütjük.
Tálalás: A zöldséges ragut szója fasírozott mellé köretként kínáljuk.